Ciśnienie krwi

cisnienie-krwi_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Ból i mrowienie z tyłu głowy a nadciśnienie tętnicze

Tytuł:Ból i mrowienie z tyłu głowy a nadciśnienie tętnicze
Autor:Natan
28.2.2011, 09:19
Cześć! Mam 17 lat. Od czterech dni odczuwam dziwny ból z tyłu głowy. Pamiętam, że moje bóle głowy zawsze odbywały się w tym samym miejscu. Były dosyć silne, jednak jedna tabletka przeciwbólowa zawsze pomagała. Babcia opowiadała mi, że ten ból jest wywołany przez nadciśnienie. Martwię się, gdyż obecny ból jest innych niż dotychczasowe. Nie jest silny, ale taki jakby kłujący. Czuję też tak jakby dziwne mrowienie. To uczucie kłucia nie występuję cały czas, lecz ból tak. Czy ten ból może być spowodowany faktycznie ciśnieniem ? Czy ktoś z Was ma tak samo? Proszę o jakieś odpowiedzi.

Autor:Cesia
28.2.2011, 14:53
Wystarczy mierzyć regularnie ciśnienie i się wszystkiego xxx i xxx będzie za wysokie,to pij zioła na obniżenie i stosuj odpowiednią dietę.Jeśli wynika to z nadwagi, to schudnij i dużo ćwicz. Pamiętaj też, że siedzenie bez umiaru przy laptopie w zgarbionej pozycji również ma zły wpływ na pracę całego organizmu i może powodować bóle głxxxąc długo przy kompie należy pamiętać o przerwach na ćwiczenie mięśni grzbietu i klatki piersiowej.

Autor:Tomek
1.3.2011, 08:30
Cześć Natan. Ból z tyłu głowy jest jednym z objawów nadciśnienia. Też niekiedy odczuwam taki ból, gdy mam zbyt wysokie ciśnienie. Jestem w trakcie doboru lekarstw na nadciśnienie i czasami mi się trafia jeszcze, że jest ono za wysokie. Najprostsza sprawa: idź do lekarza, aby Ci zmierzył to ciśnienie. Moim zdaniem jesteś trochę za młoda, by mieć już takie problemy, ale różnie z tym bywa. Moje problemy z ciśnieniem pojawiły się w wieku 26 lat.

Autor:Dominika
1.3.2011, 13:32
Ja mam tak samo - boli głowa z tylu i cały kark, pomagają mi masaże i pyralgina. Niekoniecznie musi mieć to związek z nadciśnieniem, ponieważ ja mierzę je codziennie i nigdy nie zaobserwowałam, żebym miała je zbyt wysokie.

Autor:Ulka
3.3.2011, 08:25
Hej!!! W takiej sytuacji musisz zrobić odpowiednie xxxć może lekarze stwierdzą inne przyczyny. Ból głowy, kłucie oraz inne dolegliwości, które są z tym związane mogą mieć najróżniejsze przyczyny. Badania trzeba przeprowadzić jak najszybciej, bo zdiagnozowanie Twojego problemu może być trudne. Pozdrawiam!!!

Autor:Du$ka
3.3.2011, 13:32
Witam! Ja mam 15 lat i mam podobne bóle i wcale mnie one nie niepokoją ,chociaż mam też bóle plecóe i czuję dziwne kłucie w brzuchu. Staram się o tym nie mysleć,ponieważ może to być spowodowane stresem, więc po co się aż tak przejmować ;)

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest większe, słoń czy księżyc

cisnienie-krwi_ciekawostki
O nadciśnieniu tętniczym mówimy wówczas, gdy osiąga ono wartość 140 mmHg (i powyżej) – ciśnienie skurczowei ok. 90 mmHg (i więcej) – ciśnienie rozkurczowe. W tętnicach płynie wówczas krew pod większym naporem.

Czy wiesz, że...

Objawy
Dobre samopoczucie może być miarą zdrowia człowieka. Jeżeli nie mamy żadnych dolegliwości, a badania nie wykazują żadnych schorzeń, to najpewniej jesteśmy zdrowi, jeśli natomiast nasze samopoczucie się pogarsza, może to oznaczać chorobę. Różne choroby mogą różnorodnie się objawiać.

Polecamy

Choroby serca
Życie człowieka warunkowane jest pracą serca, spełniającego w organizmie ludzkim funkcję pompy. Tłoczy ona krew do wszystkich tkanek odpowiadających za działanie innych narządów.

Archiwum

Pyralgina (metamizolum natricum) jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym z grupy pochodnych pirazolonu o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym (silniejszym od salicylanów) i przeciwzapalnym. Działa również słabo rozkurczowo na mięśnie gładkie, uspakajająco i przeciwwysiękowo. Mechanizm jej działania polega na hamowaniu aktywności enzymu - cyklooksygenazy w ośrodkowym układzie nerwowym.